Ezúttal az énmárka építés témakörét járom jobban körbe, amiben a legnagyobb segítséget László Móni Personal branding blogja és Lehetsz kivételes c. könyve nyújtotta. Minden vállalkozni vágyónak és (kezdő) vállalkozónak kötelező olvasmány.

Sokan azt tanácsolják, hogy vállalkozást elindítani úgy a legideálisabb, ha munka mellett kezdünk el vele foglalkozni, és szépen fokozatosan, amint kiépítjük azt, már van elég ügyfelünk, akkor váltsunk, és lépjünk át az alkalmazotti létből a vállalkozóiba. Én is osztom ezt a véleményt, de a körülmények nem mindig engedik meg azt, hogy ez így legyen.

Emlékszem, amikor négy évvel ezelőtt az összes bizonytalanság iránti félelmemet lépésről lépésre felszámolva otthagytam a munkahelyem, fogalmam sem volt, mivel fogok foglalkozni, csak egyetlen cél lebegett előttem, hogy végre kipihenjem magam. De amint ez szerencsére pár nap alatt megtörtént, és nagyon tudatosan minden gondolatomat a jövőm építése felé tereltem: elkezdett összeállni a kép. Ilyenkor a legjobb módszerem, hogy minden érzékemmel egy dologra koncentrálok: ebben az esetben a saját vállalkozásom építése volt az. Tudtam, hogy az alapos felkészülés, a stratégia alkotás és az ötletelés elengedhetetlen, de ismertem már azt az érzést is, hogy a tudatos odafigyelésnek köszönhetően rengeteg ötlet ugrik majd be, hallok valami jó tippet, szembe jön egy jó cikk, valaki mond majd egy nagyon értékes gondolatot, mondatot. És így is lett.

Ennek a módszereit és az énmárka építés lépcsőfokait osztom meg most Veletek 3 témakörön keresztül:

 • Önismeret és önértékelés
 • Önképzés
 • Önmagunk bemutatása, kommunikációja

  

 1. ÖNISMERET ÉS ÖNÉRTÉKELÉS: a soha véget nem érő és állandóan változó folyamat. Viszont nagyon izgalmas is egyben, így kár lenne kihagyni az életünkből.

FELKÉSZÜLÉS ÉS STRATÉGIA ALKOTÁS: az első és legfontosabb lépés – miután már kitaláltátok, mivel fog a vállalkozásotok foglalkozni – az alapos felkészülés és tervezgetés. Talán ez az egyik legérdekesebb és legizgalmasabb rész, számomra legalábbis.

A felkészüléshez mindig alapos információgyűjtéssel kezdek hozzá: megnézem a hasonló profilú magyar és nemzetközi vállalkozásokat, cikkeket olvasok a témakörről, videókat nézek, és persze megkérdezem a barátaimat, ismerőseimet az adott témáról. Minden infót összegyűjtök, amit csak tudok, viszont a végső következtetéseket már magam vonom le, addigra kizárom a külső hatást.

Az említett Lehetsz kivételes könyvben volt az a gyakorlat, amit ki is próbáltam: összeállítottam egy kérdőívet magamról. Arra voltam kíváncsi, hogyan látnak a barátaim, ismerőseim, mit tartanak az erősségeimnek és gyengéimnek, mi az, ami megkülönböztet másoktól, stb. A kérdőívet kb. 20 embernek küldtem el, volt köztük közeli barát, jó ismerős, volt munkatárs és főnök is. Azért fontos, hogy különböző kapcsolódású embereket kérdezzetek meg, mert mindenkihez más-más emlék, élmény és viszony köt. Először azt gondoltam, ááá biztosan kevesen küldik majd vissza. Aztán annyira jó érzés volt, amikor szinte kivétel nélkül visszakaptam a kitöltött kérdőíveket, amikből már meg tudtam alkotni a kiindulópontomat: elsőként kaptam egy képet arról, mit lát a külvilág belőlem. Ezek után már nem volt más dolgom, mint megfogalmazni azt: mit szeretnék, hogy a külvilág lásson belőlem? Ehhez pedig a tervezés és a stratégia alkotás adta meg az első löketet.

A stratégia alkotás egyáltalán nem ördögtől való feladat, hiszen nagyon sok segítséget találtok hozzá a neten, cikkek, könyvek formájában.

A legfontosabb kérdés, hogy Kinek? Milyen problémájára? és Hogyan? kínál megoldást a vállalkozásotok.

Első lépésként egy jó kis helyzetelemzés, SWOT-analízis alkotása történik meg, majd ezt követik a további lépések:

 • Vállalkozás (kommunikációs) felmérése és elemzése: célok és küldetés, tervek, erősségek és gyengeségek, lehetőségek és veszélyek, pro és kontra érvek összegzése;
 • Szakmai információgyűjtés: hazai és külföldi piaci trendek összegyűjtése+konkurencia vizsgálata;
 • Célcsoportok képviselőinek bemutatása;
 • Üzenetek, hívószavak megfogalmazása;
 • Arculati elemek és marketingeszközök listája;
 • Hirdetési felületek felkutatása és összeállítása;
 • Vállakozás közösségi jelenlétének megtervezése;
 • Ütemterv megalkotása;
 • Kommunikációs költségvetés tervezése.

Mindez beindítja az állandó ötletelést, és az ötletek tényleg elkezdenek záporozni majd.

ARCULAT MEGALKOTÁSA ÉS FEJLESZTÉSE: az arculat tervezése és megalkotása annak az alapköve, ahogy megjelentek a külvilág előtt, az ügyfeleiteknek, és ezért ezt javasolt alaposan átgondolni és kidolgozni. Nagyon fontos az egységes elemek végig vonultatása az arculaton, ami lehet egy hangsúlyos logó, fénykép vagy szín, amiről a külvilág mindig be tudja azonosítani majd a vállalkozásotokat.

A legelején nekem ezek az arculati elemek segítettek a legtöbbet:

👉 Névjegykártya: amit sokan temetnek már, de azért még mindig jó, ha van, hiszen nem minden ügyfelünk mozog majd otthonosan a digitális világban + személyes találkozók alkalmával így tudjuk leghatékonyabban biztosítani azt, hogy átadjuk az elérhetőségeinket az érdeklődőinknek.
Az email aláírás is ide kapcsolódik: mindig legyen jól kivehető a vállalkozásotok neve és az összes elérhetőségetek.

👉 Honlap: mielőtt belevágtam volna a vállalkozásomba a legfontosabb dolgom volt a honlapom kitalálása és megtervezése, és milyen jól is tettem ezt. Az egyik legnagyobb ügyfelemet pl. ennek köszönhetően szereztem, és persze a kedves ismerőseimnek is hálával tartozom, akik, ahol csak lehetett, megosztották, belinkelték és terjesztették a honlapom linkjét.

👉 Facebook-oldal: ma már szinte kikerülhetetlen tényező, viszont csak akkor hatékony, ha folyamatosan posztolunk rajta. Ez talán az egyik legnagyobb kihívás.

Ami fontos még: ma már olyan gyorsan változik minden, hogy nem árt, ha mondjuk két évente kicsit frissítjük, az új trendekhez szabjuk az arculatunkat.

 

HITELESSÉG és EGYEDISÉG: az a két tényező, ami garantálja a hosszú távú sikert és elismerést. Soha nem felejtem el, amikor részt vettem a Kürt Akadémia Agilis vezető képzésén, ahol a sok-sok színvonalas előadások egyikén hallottam: a vállalkozásunk akkor lesz sikeres, ha saját képünkre formáljuk azt. Emellett, azt is, hogy az ötletnél sokkal fontosabb a megvalósítás. Sokan leragadnak ott, hogy valami korszakalkotó ötlettel álljanak elő, holott szuper ötlete sok mindenkinek lehet, de sikeres megvalósítás nélkül az ötletek nem sokat érnek.

Hitelesek pedig akkor lesztek, ha a ma már szinte a köztudatból kiveszett adott szó, az ígéretek, a határidők betartását és a magas színvonalat, minőséget tartjátok szem előtt.

 

ÖNÉRTÉKELÉS: az a fajta elégedetlenség, ami előre visz, és arra késztet minket, hogy még többet fejlődjünk, nagyon hasznos készség. De, azt sem szabad elfelejtenünk, hogy tudjuk az értékünket, hová pozícionáljunk magunkat.

Az üzleti élet sokszor kíméletlen, ezért fontos azzal az is foglalkoznotok: milyen minőségű és mennyit ér a munkátok. Ha alábecsülitek magatokat és a munkátokat, annak soha nincs jó vége. Szinte kivétel nélkül azon múlik minden, ki milyen tárgyalási pozícióban van a másikkal szemben, emögé pedig az értékeitek meghatározása és felsorakoztatása elengedhetetlen. Ilyenkor minden olyan külső hangot, ami a félelmeket és azt sulykolja, hogy mennyire rossz lehet valami, muszáj kiiktatni. Koncentráljatok a győztes pozícióra és a jó végkifejletre. Nem az a lényeg, hogy mi mennyire lehet rossz, hanem, hogy mennyire jó. 50% esély már eleve adott.

 

Ami még nekem rengeteget segített az elején: nagyon sok mindenkinek elmondtam, hogy mivel foglalkozik a vállalkozásom. A szájhagyomány még mindig az egyik leghatékonyabb marketingeszköz.

Másik pedig, hogy tudtam, a munkám elvégzéséhez külsős szakemberekre is szükségem lesz: grafikusokra, fotósokra, videósra vagy fejlesztőkre. Így sok időt fordítottam arra, hogy olyan csapatot építsek magam köré, akikkel jól és hatékonyan tudok együtt dolgozni a mindennapokban. ÖNKÉPZÉS: a másik soha véget nem érős tényező

Könyvek, cikkek, podcastoktól kezdve a filmeken, sorozatokon át egészen a tanfolyamokig, ma már a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

Ami nekem bevált: az életrajzok olvasása, a HVG szakmai könyvei, a Thrive Global cikkeinek követése, a TED-es videók, az Udemy vagy Masterclass tanfolyamai vagy a sok-sok mozizás, kedvenc sorozatok megnézése.

 

Emellett időről időre, a szolgáltatások, a portfólió bővítése is sokat számít. Így tanultam meg pl. WordPress oldalakat készíteni, amihez a Youtube-n találtam hasznos videókat, amik alapján és rengeteg gyakorlással ez sikerülni is fog. Persze, az is lényeges, hogy nagyon érdekeljen ez a téma, és ha kell, akkor különböző angol fórumokon kutassak a megoldás, a válaszok után.

 

 

ÖNMAGUNK KOMMUNIKÁCIÓJA, BEMUTATÁSA: ez az a pont, amin sokszor elcsúszok, mert minden mást, főleg az ügyfeleim megrendeléseit, kéréseit mindig magam elé helyezem, ahelyett, hogy tudatosan időt és energiát szánnék arra, hogy bemutassam az eredményeimet, a referenciáimat, megosszam a gondolataimat szakmai kérdésekkel kapcsolatban. Itt térnék vissza a Facebook oldalra, mert azt csak tényleg akkor érdemes csinálni, ha folyamatosan posztoltok rá (hetente 1-2 alkalommal), és karban tartjátok.

 

Ha további kérdésetek van vagy szívesen megosztanátok velem a saját történeteteket, akkor írjatok az udvozlom @ zaszlosagnes. com email címre.