Mai napig, így közel 4 évvel a vállalkozásom elindítása után is sok kérdést kapok azzal kapcsolatban, nem bántam-e meg ezt a lépést, nem hiányzik-e az alkalmazotti lét, az irodai munkakörnyezet, hogyan lehet bírni a bizonytalanságot, és még folytathatnám. Ezért arra gondoltam, hogy leírok pár tippet, ötletet és tapasztalatot: elmondom Nektek, mi az, amit fontosnak tartok így több év távlatából, és miért mondok még mindig nemet egy-egy alkalmazotti munkaajánlatra, és tartok ki a saját vállalkozás, a szabadúszás mellett.

Mielőtt tovább olvasnátok, kérlek, vegyétek figyelembe, hogy ezek a tapasztalatok, tippek és tanácsok nem általános érvényűek és mindenkire vonatkoztathatók. Fontos szempont a profilom: szolgáltatást nyújtok, azon belül is PR, kommunikáció és marketing területén foglalatoskodom – ami nem egy könnyen behatárolható és megfogható témakör. Viszont igyekeztem olyan pontokat összeállítani Nektek, amit sok fiatal vállalkozó vagy vállalkozást indítani akaró érdeklődő is hasznosnak talál majd.

 

Következzen 3 dolog, ami számomra fontos tapasztalatot és egyben jó kis tanulóleckét is jelentett a kezdeti időszakban:

 1. ÖNISMERET ÉS KERETEK FELÁLLÍTÁSA

Az önismeret egyszerűen elengedhetetlen dolog, folyamat, nem csupán egy üres frázisról van szó. Fontos tudnunk, milyen feladat esik jól, melyiket csináljuk szívesen, milyen időbeosztásban, stb.

Ha a vállalkozásotok építése során odafigyeltek a következőkre, akkor kicsit könnyebben és hatékonyabban telnek majd a dolgos mindennapok:

ÜGYFELEK KIVÁLASZTÁSA: ez az egyik legnehezebb kérdés, hiszen nem mindegy, hogy milyen szakaszban érkeznek az ügyfelek az életünkbe. A vállalkozás elindításakor még nem igazán válogathatunk, hogy kinek a megrendelését vállaljuk el, hiszen mind a referenciára, mind a pénzre szükségünk van, de amint megvan a kellő referencia és fejlődik a vállalkozásunk, érdemes válogatnunk. És hogy pontosan mi alapján? A megfejtés a kémia! Merthogy a kémia és az intuíció igenis működik, csak bátran hallgassatok rá.

 • Elsőként fontos odafigyelnetek arra, van-e kölcsönös (szakmai) szimpátia?
 • Tudja-e az ügyfél, mit szeretne?
 • Tiszteli-e a munkátokat? Figyelembe veszi-e a szakmai tanácsaitokat?
 • Egyenrangú félként bánik-e Veletek?
 • Elfogadja-e a javaslataitokat?
 • Próbálja lenyomni az áraitokat? Betartja-e a fizetési határidőt?
 • Betartja-e azt, amit mond?
 • Sűrűn változtatja-e ugyanazzal kapcsolatban az álláspontját?

Az biztos, hogy a felhozatal nagyon vegyes lesz. Találkoztam olyan ügyfelekkel, akikkel minden flottul működött, megvolt a számomra olyan fontos kiszámíthatóság, így amiben megegyeztünk kölcsönösen betartottuk. Viszont belefutottam olyan ügyfélbe is már, akinek semmi nem volt jó, de közben nem tudta mit akar, a javaslatokat nehezen fogadta el, visszaélt az időmmel és jóindulatommal.

Ma már sokkal jobban odafigyelek, és igyekszem nem bevállalni olyan ügyfelet, akiről már az első találkozások alkalmával érzem, hogy nem lesz meg az összhang. A sok kis apró jel árulkodó és egy a lényeg: az ügyfeletek lesz, de vajon milyen áron?

 

FELADATOK LISTÁZÁSA: a mai napig kézzel írom a kis feladatlistáimat, ahonnét a nap végén nagy örömmel húzom ki az elvégzett feladatokat. Az is jó, ha azzal is tisztában vagyunk, milyen feladatokat végzünk szívesebben, mi megy könnyebben, melyek amik nagyobb fejtörést és több időt igényelnek? Azokat a feladatokat, amiket nem szívesen végeztek el, az idő előre haladtával és a vállalkozás növekedésével párhuzamosan nyugodtan kiszervezhetitek, delegálhatjátok. A munkanap kezdetén néha jobban esik a nehezebb feladatokkal kezdeni, és a könnyebbekkel befejezni, de ezt mindenki a saját ritmusa szerint tudja beállítani.

 

IDŐBEOSZTÁS KIALAKÍTÁSA ÉS BETARTÁSA: vállalkozóként állandóan zsonglőrködünk az időnkkel, ezért nagyon fontos egy jól működő időbeosztás kialakítása és betartása, elsősorban a magunk érdekében. Így, hogy nem rendelkezünk klasszikus munkaidővel, sok szabadúszó hajlamos nagyon sokat dolgozni, és sajnos, több olyan ügyféllel találkoztam már, akinek nem lesz szent a hétvégétek és az esti óráitok sem.

Nekem mára az vált be, hogy napi 4-6 órát keményen végigdolgozok, csak az ügyfelekre figyelek, és a többi órában igyekszem képezni magam, új dolgokat megtanulni, barátokkal találkozni, pihenni, sportolni. Sajnos, napi 12-16 órát is végig tudnék dolgozni, de egyrészt egyáltalán nem tartom hatékonynak, másrészt így az életem szépen elmenne mellettem, és még csak észre sem venném.

Ennek köszönhetően az olyan ügyfelek esetében, ahol már előre látjátok, hogy időmenedzsment hiányosságok vannak – sok minden azonnal és tegnapra kell, nincs idő a tervezésre, csak rohannak maguk után – nagyon jól gondoljátok át, hogy bevállaljátok-e őket egyáltalán. Ha igen, akkor szigorúan szabjátok meg, mi a napi rendelkezésre állás: hánytól hányig vagytok telefonon és emailen elérhetők és az SOS vagy esti, hétvégi munkavégzésre mindenképp számoljatok fel felárat.

 1. FÉLELMEK VS. BÁTORSÁG

Minden vállalkozónak megvannak a maga félelmei. Nem lesz elég megrendelése, sokan nehezebben viselik az ingadozó pénzáramlást, nem mernek nagyobb ügyfeleket bevállalni és így tovább.

Fontos, hogy megfigyeljétek, pontosan mik a félelmeitek, hogy aztán ezeket egyesével, gyakorlással meg tudjátok szüntetni. Nekem sokat segít az a tudat, hogy mások is küzdenek ezekkel a kérdésekkel, ahogy az is, hogy próbálom még csírájában elfojtani a negatív gondolatokat és azokat pozitívvá átalakítani. A gondolataiddal teremted a világodat tényleg működik, és ennek köszönhetően soha nem maradtam még ügyfél nélkül, mindig volt elég megrendelésem, még ha néha az utolsó utáni pillanatban is esett be. Ennek köszönhetően mai napig nem bántam meg ezt az életformát, és tudom, hogy nem leszek többet alkalmazott.

 1. ÚJRATERVEZÉS, ÚJRATERVEZÉS ÉS ÚJRATERVEZÉS

A vállalkozás menedzselése során nincsenek kőbe vésett szabályok, kézzel fogható stabilitás vagy két hasonló szituáció. Egyetlen állandó tényező van: Ti magatok és az alkalmazkodási képességetek. Az én szakmámban nagyon nehéz állandó ügyfélkört kialakítani, mert a projektek például véget érnek különböző okok miatt, vagy készen lettünk a feladattal, vagy megtetszik valami új dolog, amibe belevágok, ezért állandóan újratervezek. És bizony ebbe az újratervezésbe sokminden belefér, ha szükséges: költözés, külföldi ügyfél, új dolgok megtanulása, új szakterület megismerése, információ állandó felkutatása.

A lehetőség és a szerencse elsősorban azokat találja meg, akik nyitottak és készen állnak rá, és nem utolsó sorban, akik alkalmazkodni tudnak a változásokhoz.

 

Ha további kérdésetek van, vagy szívesen megosztanátok velem a saját vállalkozásotok történetét, akkor írjatok a udvozlom @ zaszlosagnes. com email címre.